HABERLER
Kendine uygun işi nasıl bulursun?
Orjinal Resim

İş arıyorsun ama nereden başlayacağın konusunda emin değilsin. Merak etme, sana yardımcı olabilecek öneriler bu yazıda.

Arkada kalan yaz mevsiminden sonra iş başvurularının yoğunlaştığı o malum süreç de başladı. Üniversite sonrası şaşkınlığı atamamış olmak, nereden nasıl başlayacağını bilememek ve sektörel bilgi ve deneyim eksikliği dolayısıyla hangi işin kendisine uygun olduğunu kestirememek gibi nedenlerle yeni mezunun iş aramadan önce panik yapması çok normal. Sürece kişinin ne tür bir işi yapabileceğini keşfederek başlaması işleri kolaylaştırabilir.

İşte kişiye uygun işi anlayabilmek için öneriler:

Çocukken ne olmak istedin?

Çocukken hayalin büyüyünce doktor, astronot veya balerin mi olmaktı? Her şeyin ulaşılabilir ve kolay gözüktüğü o zamanlardan sonra günümüzde sevilen bir işi yapmak çok daha kompleks bir süreci içeriyor. İşleri yoluna sokmanın ilk basamağı kişinin yeteneklerini, en basitinden zoruna kadar yapmaktan keyif aldığı tüm işleri ve gelecekte kendini yaparken hayal ettiği tüm işleri masaya yatırmasından geçiyor. Öne çıkan veya geri plana düşen fikirlerin kişiye ilk aşamada büyük faydaları dokunabilir.

Unvan mı ilham mı?

Kişinin unvana ne kadar önem verdiğini de bilmesi gerekiyor. Unvanlar, terfiler ve yüksek maaşlı pozisyonlar genelde kurumsal yapılarda söz konusu. Bu yapılarda iş tatmini olduğu kadar stres ve problem de var. Unvan hedefim değil, özgür olabildiğim, bana ilham veren eğlenceli, dingin bir işim olsun istiyorsanız yönünüzü başka tarafa çevirmeniz ve bu tür bir işin de farklı şartlara sahip olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Araştırma, plan, hareket

Yukarıdaki maddelerle ilgili kafanızda iyi kötü bazı düşünceler belirdiyse sıra opsiyonları araştırmaya geliyor. İnternet elimizin altındaki en büyük araç. İnternet aracılığıyla merak ettiğiniz o işi yapan kişilere ulaşmanız çok kolay. İster Yeni Zelanda’da da olsun ister yaşadığınız şehirde, mutlaka merak edilenleri bir uzmanına sormakta fayda var. Duyacağınız bir kelime fikrinizi tamamen değiştirmenize ya da doğru bir karar verdiğinizden emin olmanıza neden olabilir. Araştırma sonrası iş arama sürecini kolaylaştıracak basit bir plan yapmak da şart. Söz konusu işi nerede aramalıyım? Kime danışmalıyım? O işi yapmak için nelere ihtiyacım var? Kendimi geliştirmem gereken yönler neler? İş ararken boş oturmadan neler yapabilirim? gibi sorular size yol gösterecektir. Ardından harekete geçerek karşınızda duran sürprizli yola çıkabilirsiniz. Yaptığınız hazırlıklar sizi hem güçlü hem de sabırlı kılacak.

 

Kaynak 

 

http://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/kendine-uygun-isi-nasil-bulursun/

 

Arşiv  l 
Yazdır  l 
 
Çorlu Belediyesinin Sosyal Sorumluluk Projesidir. Site Yönetimi Çorlu Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü l Yazılım K7